Veranda, buitenverblijf of
carport met rieten dak

specialiteit van Buitenpracht Houtbouw

Een rieten dak laten plaatsen.

Overweegt u om een overkapping met rieten dak in uw tuin te laten ouwen? Bijvoorbeeld een rietgedekt tuinhuis, een gastenverblijf of een luxe tuinkamer met veranda en buitenkeuken met rieten dak? Buitenpracht adviseert u graag bij het ontwerpen van een vrijstaande of aangebouwde constructie met rieten dak die perfect aansluit bij de stijl van uw woning en tuin. Vervolgens zorgen wij ook dat het buitenverblijf met liefde gebouwd én met riet gedekt wordt door de allerbeste vakmensen, met hart voor natuurlijke materialen.

Ook een tuinkamer, guesthouse, tuinhuis of andere houtbouw met rieten kap laten ontwerpen en bouwen? 

Of wit u een oriënterend gesprek plannen met Daan of Brand-Jan? Neem telefonisch contact op (0342 – 70 11 77) en maak een afspraak. Van harte welkom!

 
rietgedekt buitenverblijf kantoor doorn buitenpracht

Bijgebouwen met riet:  
Van blijvende waarde

De laatste jaren hebben wij diverse bijgebouwen met rieten dak mogen plaatsen. Riet is een natuurlijk materiaal dat een buitenverblijf direct enorm extra cachet geeft. En als je goed samenwerkt met een creatieve en deskundige rietdekker, dan blijkt er op vormgevingsgebied heel veel mogelijk te zijn. Of het nu gaat om een schilddak of een zadeldak, een rietgedekt bijgebouw hoeft niet per se klassiek en landelijk te ogen. De rietdekker kan heel moderne en strakke daken creëren, terwijl ook in de afwerking veel keuzes de stijl van een rieten dak beïnvloeden. Het is zelfs mogelijk om verticale wanden te voorzien van een rieten bekleding (zoals bij sommige oude molens). Hoe het ook zij… wij zien het als een uitdaging om samen met u de stijl te kiezen die het beste aansluit bij uw smaak én de omgeving. Waarbij we soms tot verrassende oplossingen komen.

rietdekker aan het werk buitenpracht van den berg

Partners in rieten daken:  
Van den Berg Rietdekkers

Als leverancier van buitenverblijven kiest Buitenpracht resoluut voor topkwaliteit. Niet alleen bij de inkoop van materialen, maar vooral ook bij de selectie van de mensen die het werk uitvoeren. Wij vinden het belangrijk dat onze partners onze klantgerichte filosofie onderschrijven en in de praktijk toepassen. Dit betekent dat ze hun ambacht serieus nemen, vakwerk leveren en continu nadenken over hoe de service aan de klant nóg beter kan. Dit leidde tot een partnership met Van den Berg Rietdekkers uit Kootwijkerbroek. Specialisten in aanleg en onderhoud van rieten daken, en bovendien heel sympathieke en intelligente mensen met wie het altijd zorgeloos samenwerken is. Als je Van den Berg inschakelt om een rieten dak aan te leggen, weet je vooraf precies wat je krijgt: een perfect rieten dak én een uitgesproken tevreden klant! 

 


 
"Wij zijn ontzettend blij met het resultaat van onze tuinkamer. Maar ook
de manier van werken, met een persoonlijke touch, sprak mij zeer aan."

Jasper Janssens uit Laren

Traditionele nokvorst op een rieten kap

Traditionele nokvorst rieten daken

De verschillen in afwerking van rieten daken komen vooral tot uiting bij de aansluiting van de dakhellingen. Bijvoorbeeld de afsluiting bovenop de nok, de zogenaamde ‘nokvorst’ of ‘rietvorst’. De traditionele rietvorst is een halfronde keramische tegel. Deze tegels worden naast elkaar gelegd en gevoegd met cement. Ook is het mogelijk klassieke halfronde metalen nokvorsten te laten aanbrengen. Van roestvrij staal of van koper. 

schoorsteen dakkapel rieten kap

Aansluiting schoorstenen en dakkapellen

Een rieten dak heeft meestal geen dakgoot. Het water stroomt van het riet op de grond. Daarom maken we met een rieten dak meestal een flinke oversteek om de gevel te beschermen. Waar wel metaal nodig is, bijvoorbeeld bij het waterdicht aansluiten van een plat dak of het afvoeren van regenwater, kiezen wij voor koper. Vooral geen zink, omdat dit kan reageren met de natuurlijke zuren uit het riet.

Moderne koperen nokvorst op een rieten kap

Moderne rietvorst voor eigentijdse look

Voor een modernere ‘look’ van het rieten dak is ook een plaatvormige, rechte metalen dakvorst mogelijk. Dit is dan op maat gemaakt van in een bepaalde hoek aan elkaar gelaste platen koper of roestvrij staal.

Vanzelfsprekend is het hierbij belangrijk om de hellingshoeken goed in te meten, voor een strakke aansluiting op beide dakhelften.

 


 
overkapping veranda met rieten dak driebergen
 

Nadere informatie over rieten daken

Voor wie nieuwsgierig is naar de eigenschappen van riet en de mogelijkheden en beperkingen op het gebied van rieten daken, gaan we hieronder wat dieper op de materie in.


Veiligheid rieten dak in verband met brand

Je hoort wel eens verhalen dat een huis of bijgebouw met een rieten dak lastiger te verzekeren is tegen brand. Dit was ooit inderdaad zo, maar de techniek van de rietdekker is inmiddels zo ver dat een modern rieten dak nét zo brandveilig is als een pannendak. Onze dakdekker schroeft het riet op het dak, zodat er geen lucht tussen het dakoppervlak en het riet kan komen. Dat zorgt dat het riet hooguit wat kan smeulen en vaak zelfs vanzelf uit gaat. Verder nemen we natuurlijk de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals toepassing van een vonkenvanger als een open haard of houtgestookte buitenkeuken onder het rieten dak staat.


Onze tuinkamers altijd gedekt met chinees riet

Van den Berg Rietdekkers werkt altijd met speciaal geselecteerd riet uit China. De allerbeste kwaliteit. Het is zoetwaterriet, dat in tegenstelling tot zoutwaterriet amper water absorbeert. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk. Van Den Berg selecteert persoonlijk de uit China aangeboden rietpartijen, zodat er uiteindelijk alleen de allerbeste kwaliteit riet op uw dak belandt.


Biedt een rieten dak isolatie?

Goede vraag. Ja en nee. Riet is natuurlijk een dikke laag kleine buisjes met daarin stilstaande lucht. Op zich een goede isolatie, en voldoende voor een ruimte die vooral in de zomer wordt gebruikt. Gaat het echter om een gesloten ruimte, zoals een veranda of een gastenverblijf met rieten dak, waar u niet alleen in de zomer wilt verblijven, dan kan een aanvullende isolatie aan de binnenzijde zorgen voor extra comfort in de koudste maanden. Onze rietdekkers weten precies welke materialen ze moeten toepassen om de gewenste isolatiewaarde te bereiken.


Vragen over bijgebouw, veranda of carport met rieten dak?

Wilt u een tuinkamer, gastenverblijf of carport met rieten dak laten bouwen maar hebt u nog vragen over de mogelijkheden, die toepassingen, mogelijke ontwerpen of de kosten? Neem vooral contact met ons op. Dit verplicht u tot niets en wij hebben - samen met de ervaren rietdekkers van Van den Berg - vast en zeker een passend antwoord voor u.